Enkele fictieve voorbeelden

Tijdens de turnles vallen de blauwe plekken van Steven erg op. De schoolarts denkt aan kindermishandeling en schakelt het VK in.

Een meisje belt naar het meldpunt 1712 en vertelt dat haar grootvader handtastelijk is. Ze durft er thuis niets over te zeggen en vraagt om raad.

Een verpleegkundige van Kind en Gezin maakt zich zorgen om een alleenstaande mama, pas bevallen van haar eerste kindje. De mama spreekt erg negatief over haar baby en lijkt de dagelijkse zorgen niet aan te kunnen. Ze weigert ook elke vorm van hulp. De verpleegkundige overlegt met haar teamverantwoordelijke en consulteert het vertrouwenscentrum kindermishandeling (VK).

Een gescheiden mama stelt zich vragen bij het gedrag van haar zoontje, wanneer hij van weekendbezoek bij papa komt. Ze vermoedt dat hij geregeld geconfronteerd wordt met seks en geweld bij papa thuis. Ze weet niet hoe ze het moet aanpakken en belt voor advies naar het meldpunt 1712.

Ellen is 14 en vindt het vervelend dat haar broer soms aan haar lijf zit. Ze weet niet goed wat ze moet doen, maar wil zeker niet dat hij in problemen komt. Op het internet vindt ze informatie over het meldpunt 1712 en belt anoniem.

Buren merken dat een koppel in hun straat hun kleine kinderen vaak alleen thuis laten. Bovendien moet het meisje van 7 voortdurend huishoudelijke klusjes opknappen die ongeschikt zijn voor haar leeftijd. Met een zekere schroom bellen deze mensen naar het nummer 1712 met de vraag of dit nu kindermishandeling is.

De school van Elke vraagt overleg met het CLB en het VK omdat Elke doodsbang is om naar huis te gaan wanneer ze slechte punten heeft. Bovendien schrikt ze heel erg wanneer de leerkracht zijn stem verheft.

Marijke is bijna 18 jaar, mentaal gehandicapt en verblijft in een MPI. Sinds er een nieuwe opvoeder is, gedraagt ze zich angstig en vreemd. Haar ouders denken dat er iets gebeurd is tussen Marijke en haar opvoeder. Ze denken aan seksueel misbruik, maar niemand lijkt hen te geloven. De ouders van Marijke worden door hun huisarts naar het meldpunt 1712 verwezen.

Een kinderarts vermoedt fysiek geweld bij een baby van 4 maanden. De arts belt naar het VK om advies.

Jonas, 16 jaar, maakt zich zorgen om zijn vriendinnetje Annelies. Wanneer hij met haar wil knuffelen, begint ze telkens te huilen. Uiteindelijk geeft Annelies toe dat ze misbruikt is geweest door haar oom. Maar ze wil niet dat iemand dit weet. Jonas belt naar het meldpunt 1712 en vraagt een afspraak om samen met haar op gesprek te komen. Het meldpunt schakelt het VK in en Jonas en Annelies kunnen er op gesprek komen.

Twijfel je na het lezen van deze voorbeelden of een VK je wel kan helpen, neem dan toch contact op. We zullen samen met jou bekijken wat we kunnen doen.

Printvriendelijke versie