Wat is kindermishandeling ?

Misschien heb je er al over gehoord, maar eigenlijk is het wel een moeilijk woord. Kindermishandeling betekent dat grote mensen je pijn doen, je slaan, je pesten, je negeren of je aanraken op plaatsen waar je dit niet tof vindt.

Kindermishandeling kan ook betekenen dat grote mensen niet goed voor je zorgen of dat je dingen moet doen waarvoor je eigenlijk nog te jong bent.

Kindermishandeling betekent elke vorm van geweld tegen kinderen.

Lichamelijke verwaarlozing en mishandeling

Wanneer we praten over lichamelijke mishandeling bedoelen we hiermee dat sommige mensen kinderen pijn doen. Ze slaan of stampen. Daardoor kunnen kinderen blauwe plekken hebben, brandwonden, een gebroken arm of been,...
Met lichamelijke verwaarlozing bedoelen we dat er voor kinderen niet goed wordt gezorgd. Bijvoorbeeld: onvoldoende eten, geen gepaste kledij dragen, alleen worden gelaten,...

Emotionele verwaarlozing en mishandeling

Soms zeggen grote mensen dat ze je niet leuk vinden. Ze zijn niet blij dat je er bent. Je kan nooit eens iets goed doen. Dan zeggen ze soms dingen zoals :'Jij bent écht dom,' Wat ben je toch een rotkind'', 'Ik wou dat je nooit was geboren'. Of ze kunnen doen alsof je
niet bestaat. Dit kan je erg verdrietig maken of kwetsen. Ook zware straffen krijgen die je niet begrijpt, kan emotionele mishandeling zijn.

Seksueel misbruik

Het gebeurt dat mensen je aanraken op een manier of op plaatsen die je niet leuk vindt, bijvoorbeeld tussen je benen, aan je borsten, aan je piemel. Het kan ook zijn dat mensen je vragen om hen aan te raken of om naar hen te kijken als ze naakt zijn. 
Als deze dingen met jou gebeuren, noemen wij dit seksueel misbruik.
Wanneer dit gebeurt, vertellen de mensen er meestal bij dat het een geheim is en dat je er tegen niemand iets mag van zeggen. Als je het toch zou doen, zou er wel eens iets ergs kunnen gebeuren. Dat maakt je erg bang.

Wil je meer informatie klik dan hier.

Printvriendelijke versie